Ce inseamna sa lucrezi intr-o companie multinationala?

Poate mulți dintre voi sunteți exact ca și mine. Treceți cu mașina atunci când mergeți prin țară pe lângă acele hale mari dinspre Sânnicolau Mare (da, da chiar acelea după fabrica Coca-Cola) și vă întrebați, ca deobicei, ce e în spatele porților prin care se încarcă marfa în camioane. Sau ce se întâmplă până să ajungă acei paleți în imensele TIR-uri cu care suntem deja atât de obișnuiți. Am avut oportunitatea să aflu mai multe și să pășesc „inside” chiar săptămâna trecută, când împreună cu câțiva colegi de la Jump și iniţiatorul programului, Alina Bunei, am fost într-un mini internship la FM Logistic.

Logistica era un domeniu SF pentru mine. Din ce mai auzisem pe acasă ştiam relativ că se ocupă cu tot ce înseamnă tranzitul unui produs de la producător în magazin. Mai apoi mă gândeam eu că implică și ceva paleți de marfă pe care trebuie să-i muți dintr-o parte în alta. Dar am aflat că e mult, mult mai complicat decât pare. Nu e un simplu depozit de vreo 14 metri gol. E chiar unul plin cu vreo 20.000 de paleți care sunt aliniați într-o ordine cum numai la orele de matematică vezi. Și mai apoi sunt oamenii care fac toată treaba asta posibilă: de la tanti de serviciu, până la cel mai mare șef din companie, toți cei de acolo au un rol în a face ca totul să meargă ca pe roate. Și găsești angajați de tot felul: stivuitori, doamnele de la împachetat, IT-ști care se asigură ca tot software-ul din spatele operațiunilor este în regulă, doamnele de la Resurse Umane, mai pe scurt, există un job pentru fiecare tip de om acolo.

Puțin buimaci de felul nostru (ca tot omul la începutul unui lucru) ne-am lăsat „conduși într-un tur” ce sincer, m-a surprins foarte plăcut. „Ghidul” nostru, și anume managerul depozitului FM Logistic e un domn tare de treabă, care la prima vedere te face să-ți dorești să ai un șef ca el. Mai mult de atât, în timp ce ne povestea toate procedeele cu care ei se confruntă acolo în fiecare zi puteai să-i vezi sclipirea în ochi atunci când vorbea. Este un om dedicat muncii lui și o face cu pasiune. Chiar dacă viața te împinge uneori spre necunoscut e bine să îi dai o șansă. Ăsta e un alt lucru pe care l-am învățat de la el. Pe lângă toate aceastea, a fost foarte interesant să vezi ce cale lungă este până să vezi un produs pe rafturile din hypermarket-uri și să aflu că ei sunt cei responsabili de tot acest proces.

După turul în depozit, unul dintre următoarele obiective pe care le-am stabilit împreună cu participanţii de la Jump a fost să cunoaștem profilul unui candidat ce dorește să aplice pentru un post în cadrul companiei FM Logistic. Am fost surprinsă și aici să descopăr că multe din lucrurile pe care le înveți în cadrul programului Jump se regăsesc pe lista de criterii. Lucruri precum leadership-ul, munca în echipă, atitudinea și să te cunoști pe tine însuți sunt de nelipstit și chiar vitale în alegerea unui viitor candidat. Deci, aceste criterii sunt lucruri în care merită să investești. Și dacă nu ai făcut-o până acum, ar trebui să începi chiar de azi să lucrezi acolo unde ști că există loc de mai bine.

Însumând ce avem până acum și adaugând și două doamne minunate, Simina Bleau, managerul de resurse umane şi Adriana Cavasan care au fost dornice să ne arate compania, să ne însoțească cu un sfat, a fost o experiență grozavă. Toata lumea a avut un timp bun la FM Logistic și cred că ceilalți pot să mă aprobe. Primești oportunități, dezvolți preferințe. Și cred că toți am dezvoltat o anume preferință în vizita noastră. Fie ca am găsit un domeniu în care ne-ar plăcea să fim, fie că ți-au plăcut oamenii, tot ai avut parte de o lecție într-un fel sau altul. În concluzie, scopul a fost îndeplinit. Și cine știe? Poate mâine, poimâine poate chiar noi vom avea propria noastra companie de logistică… :-)

Articol scris de Andreea Teban

Semn de carte permalink. Postează un comentariu sau lasă un trackback: Adresa Ping-ului.

2 Comentarii

  1. kovacs daniela
    Postat September 5, 2014 la 1:06 pm | Permalink

    Am avut norocul sa lucrez la depozitul Fm logistic.Binenteles ca nu stiam nimic din ce se intampla intr-un depozit,apoi treptat am invatat multe lucruri,operatiuni si procedee.Am cunoscut oameni deosebiti,ce inseamna sa lucrezi in echipa.Am avut sefi cu o mare deschidere spre oameni se pune accent pe dezvoltarea personala iar oamenii sunt inclusi in diverse programe in acest sens .A fost o experienta minunata pentru mine.

    • Alina Bunei
      Postat September 6, 2014 la 6:59 pm | Permalink

      Ne bucurăm că aţi avut o experienţă la fel de frumoasă ca şi noi :-)

Publicaţi un comentariu

Adresa ta de email nu va fi niciodată publicată nici partajată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Poți folosi aceste HTML tag-uri si atribute <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>