Jump abroad

Studiul la o facultate în străinătate a început să devină un trend printre liceeni și în același timp o sursă constantă de întrebări. Ca și licean poate, cel puțin o dată, te-ai simțit nesigur că nu ai abilitățile necesare să te descurci la o universitate din străinătate sau nu te-ai implicat suficient în activităţi extracurriculare. Recent am avut ocazia să discut cu câțiva studenți din străinătate care au participat la programele Jump și am aflat multe informații folositoare despre experiența lor în UK, așa că am decis să le împărtășesc cu voi. Pentru a afla răspunsul la întrebările pe care le aveam am stat de vorba cu un absolvent JUMP, Radu Cârstean, care în prezent este student al Universității din Porthsmouth, la secția Animation.

În mai 2014, Radu pe atunci elev la Liceul Teoretic “Grigore Moisil”, a participat la workshop-ul de orientare în carieră Jump,  iar legat de această experiență mi-a spus: „M-a ambiționat să lucrez mai mult și să devin mai bun în domeniul ales. Cel mai bine îmi amintesc de exercițiile practice, înainte eram timid și rezervat, însă pe parcursul programului am  prins mai mult curaj și mi-am dat seama că am calități de leader. Stabilirea obiectivelor reprezintă un exercițiu cheie în orientarea în carieră deoarece te ajută să ai un plan bine pus la punct și odată ce vezi pașii acestuia tot procesul devine mult mai logic și mai realizabil. Acesta împreună cu celălalte exerciții sunt un bun punct de plecare pentru realizarea planului de carieră”.

Abilităţile de public speaking, antreprenoriale, organizatorice și de stabilire a obiectivelor pe termen scurt, mediu sau lung, dezvoltate pe parcursul programului, l-au ajutat pe Radu să aplice la o universitate din străinătate şi să completeze un formular de aplicație mai bun. O parte importantă a acestuia a fost Personal Statement-ul: „Practic tu trebuie să le atragi atenția recrutorilor; trebuie să scrii despre ceea ce te motivează și ce ai făcut până atunci. Doar aşa demonstrezi că eşti potrivit pentru ei“. Activităţile extraşcolare, programele de dezvoltare personală, voluntariatul îţi fac dosarul mult mai atractiv. În funcție de profil, poate va trebui să mai dai o probă practică sau să susţii un interviu.

Mulți dintre noi consideră procesul de adaptare la viața din UK cel mai greu, însă nu este chiar așa. Lui Radu i s-a părut destul de uşor; a durat puţin până să se acomodeze cu stilul lor de viaţă. “O idee foarte bună este să te cazezi alături de alți români pentru că e mult mai bine să ai alături de tine oameni care să te înțeleagă și care au aceleași probleme ca și tine” mi-a spus Radu.

Legat de sistemul de învățământ britanic, putem spune că este destul de diferit faţă de cel românesc. Desigur sunt mai multe avantaje și unele cursuri sunt mult mai bine puse la punct sau înveţi mai multe lucruri practice, însă toate acestea depind de secția aleasă. În cazul lui Radu, la secția Animation, se pune mai mult accentul pe probele practice decât pe cele teoretice. Totuși, partea care i se pare cea mai dificilă este redactarea eseurilor într-un limbaj cât mai formal. În cazul altor secții, testarea constă mai ales în examene scrise.

Condiţiile de trai scumpe sunt poate cea mai dificilă parte pentru viitorii studenți din străinătate. O chirie medie este de 300 lire/lună, iar dacă vreţi să studiaţi în Londra preţurile încep de la 500 de lire în sus. Un dezavantaj, mai ales pentru cei care îşi petrec mult timp online, este faptul că internetul în UK este semnificativ mai încet decât la noi și mai scump. Este foarte avantajos să avem un job part time, care este relativ uşor de găsit deoarece universitățile au un office special care se ocupă cu acest lucru. În cadrul programului de orientare în carieră i s-a oferit ocazia să lucreze la DOW Media pe timpul verii, astfel Radu era deja obișnuit cu cerințele unui job, programul de lucru şi a văzut ce înseamnă să îţi asumi responsabilităţi.

„Am învățat să vreau mai mult de la mine”, mi-a zis Radu la finalul interviului când l-am întrebat cum l-a ajutat Jump în viață.

A fi student în străinate are avantaje şi dezavantaje, însă tot timpul trebuie să ne gândim unde vrem să ajungem în viaţă şi să facem acele alegeri care să ne aducă mai aproape de obiectivele şi visele noastre. Sper că prin acest articol am răspuns întrebărilor pe care le-aţi avut despre studiul în străinătate şi îi urez mult succes lui Radu în continuare!

Articol scris de Alexandra Lucan

Semn de carte permalink. Postează un comentariu sau lasă un trackback: Adresa Ping-ului.

Publicaţi un comentariu

Adresa ta de email nu va fi niciodată publicată nici partajată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Poți folosi aceste HTML tag-uri si atribute <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>