Jump Abroad #3

Ne bucurăm că am ajuns la cel de-al treilea articol din seria Jump Abroad şi sperăm să ajutăm cât mai mulţi tineri ambiţioşi care îşi doresc să studieze în străinătate, cu informaţii folositoare prezentate de absolvenţii Jump. Aceştia au ales să îşi continue studiile universitare într-o ţară frumoasă şi tot mai căutată de liceenii din România, şi anume Marea Britanie.

Mulţi dintre noi ezită şi îşi pun întrebări când se gândesc că o să locuiască pe cont propriu într-o ţară străină. Prin urmare, noi dorim să vă arătăm ce înseamnă această experienţă prin ochii unui student plecat să studieze în străinătate. Am avut şansa să vorbesc cu Radu Cârstean şi Andrei Udvar, să vă transmit experienţa lor prin intermediul a două articole, iar acum a venit timpul să vă fac cunoştinţă cu Laura Turian, studentă la secţia Event Management la Universitatea Coventry, din Marea Britanie.

1.Când ţi-ai dat seama că studiul în Marea Britanie este opţiunea cea mai bună pentru tine şi care au fost motivele?

M-am decis să aplic la o facultate în străinătate la sfârşitul clasei a XI-a, pe atunci eram elevă la Colegiul Naţional Constantin Diaconovici Loga Timişoara. Motivul principal a fost faptul că am vrut să plec într-o ţară mai civilizată, unde învăţământul este diferit şi unde se pune accentul mai mult pe practică şi pe experienţa de zi cu zi, decât pe teorie.

2. Care a fost experienţa ta în cadrul Jump şi ce beneficii ţi-a adus?

La Jump Out, am participat prima oară în noiembrie 2014 şi am fost atât în programul de orientare în carieră cât şi în programul de experienţă în muncă. Jump m-a ajutat să fiu mai motivată şi mai focusată pe obiectivele pe care mi le-am propus. Oamenii de la curs au fost minunaţi, foarte prietenoşi şi sociabili, iar atmosfera a fost foarte plăcută de fiecare dată. Orientarea în carieră mi-a fost foarte folositoare pentru că am utilizat analiza de tip SWOT care m-a ajutat să îmi setez priorităţile, să îmi cunosc abilităţile şi să identific lucrurile la care nu mă descurc îndeajuns, astfel încât să le transform în abilităţi pe viitor. Mi-a crescut încrederea în sine, iar modul în care mi-am prioritizat activităţile m-a ajutat să aleg universitatea şi domeniul potrivit.

3. Pe ce trebuie să se focuseze cei care doresc să studieze într-o ţară străină?

Cei care vor să studieze într-o țară străină au nevoie de o medie bună la examenul de bacalaureat și un personal statement foarte puternic. Pe lânga asta, voluntariatele și proiectele extrașcolare sunt un plus în procesul de aplicare la orice universitate din UK.

Laura_foto4. Cum este la universitate şi mai ales la secţia Event Management care este prea puţin cunoscută la noi în ţară?

La universitate este superb! Greu într-adevăr, multă muncă individuală, multe ore petrecute în library cu capul într-o carte și o cafea lângă, dar trust me, se merită! Facilităţile din universitate sunt incredibile, profesorii sunt foarte interesaţi de fiecare student, iar oportunităţile pe care le vei întâlni pe parcurs te vor uimi (şi academic şi social vorbind). Cursurile la secţia mea constau în seminarii şi lectures. La lectures ni se explică teoria iar la seminar pui teoria în practică prin: proiecte, prezentări, video-uri, dezbateri pe diferite subiecte. Practic degree-ul meu este de 4 ani. În fiecare an avem module astfel încât să adunăm 120 de credite. Un modul are în general 20 sau 40 de credite. De exemplu, acum, în primul semestru am avut 4 module: introduction to event management, academic skills, introduction to sport and events industry şi presentation skills. În primul semestru ne-a fost prezentată mai multă teorie să avem o idee despre ce vom studia în continuare. Deci practic, primul semestru a fost ca un “training” pentru restul modulelor ce vor urma. În al doilea semestru am făcut: marketing, managementul resurselor umane, research in entertainment industry şi am ales ca modul opțional să studiez limba spaniolă, acesta fiind un advantage module. La fiecare modul avem de făcut rapoarte de business, portofolii sau postere academice. Totul se pune online pe portalul universităţii şi se verifică nivelul de plagiat. Dacă nota finală a anului este de peste 65% primești o bursă academică în valoare de 1,250 de lire. Această bursă poate fi chiar mai mare în funcție de nota obținută. De asemenea, aici se pune accentul pe practică, mai ales în specialitatea mea. Participând ca voluntar la cât mai multe evenimente îmi ofer contextul de învățare potrivit pentru a acumula cunoștinte, dezvolta abilități și pot aplica teoria pe care am învațat-o în facultate. Networking-ul, de asemenea este unul dintre cele mai bune moduri de dezvoltare atât în plan social cât și intelectual.

5. Cât de greu te-ai acomodat în UK?

Pot să spun că m-am acomodat foarte uşor (exceptând prima lună în care simţeam că nu am prieteni, nu cunosc lumea, oraşul, banii şi aşa mai departe). Însă, din decembrie anul trecut mă simt ca acasă.

Laura 26. Ce este diferit faţă de România?

Crede-mă…dacă ţi-aş răspunde la întrebare nu aş termina nici în anul 2017. Totul este diferit. Eşti apreciat ca student şi ca persoană în primul rând. Ai o libertate incredibilă şi ajutor sincer la tot pasul. Oamenii sunt ca peste tot, foarte diverşi, iar faptul că sunt într-unul dintre cele mai mari campusuri internaţionale din UK mi-a oferit ocazia să cunosc multe naţionalităţi şi să îmi fac prieteni din toate colţurile lumii.

7. Ce vrei să faci mai departe?

Ce vreau să fac mai departe? Good question. În primul rând vreau să termin facultatea cu o notă cât mai bună (preferabil 1st degree), iar apoi să lucrez într-o companie high ranked în industria evenimentelor

Încheiem aici articolul şi totodată prezentarea aceastei experienţe de viaţă frumoasă, pe care poate doriţi să o îmbrăţişaţi şi voi. Noi îi urăm mult succes Laurei să îşi îndeplinească tot ce şi-a propus pe viitor, aşa cum vă dorim şi vouă să ajungeţi unde vă doriţi în viaţă!

Articol scris de Alexandra Lucan

Semn de carte permalink. Postează un comentariu sau lasă un trackback: Adresa Ping-ului.

Publicaţi un comentariu

Adresa ta de email nu va fi niciodată publicată nici partajată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Poți folosi aceste HTML tag-uri si atribute <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>