Un internship la Atos: Un început de cariera

Jump, mi-a oferit o oportunitate unică de a vedea ce înseamnă să lucrezi într-o companie multinaţională atât mie cât şi celorlalţi colegi ai mei: Anca, Cristi şi Dan.

Timp de o săptămână am participat la un internship în cadrul companiei Atos unde am avut ocazia de a vedea cum este să lucrezi într-un mediu profesional complet diferit faţă de ce am văzut până acum. Rareori reuşeşti să participi la o asemenea activitate, care să te ajute să îţi dezvolţi interesele încă de la o vârstă fragedă pentru un domeniu atât de important precum descoperirea unei cariere potrivite ţie.

Am avut şansa de a ne alege un departament în care să petrecem întreaga săptămână pentru a ne face o idee despre activităţile şi responsabilităţile postului, despre ce vom face în viitorul apropiat în cariera dorită.

Pe parcursul acestei săptămâni am avut şansa să întâlnesc o mulţime de persoane care mi-au explicat cum este să te trezeşti zi de zi şi să lucrezi într-o asemenea companie. Cu o mare uimire, am asitat la rezolvarea problemelor de către angajaţii companiei Atos. Am experimentat momente fascinante de care nu auzi aproape de loc altundeva şi am primit multe sfaturi care nu ţin numai de domeniul IT dar şi lecţii de viaţă, sfaturi care cu siguranţă mă vor ajuta foarte mult în a-mi crea un viitor în care să fiu mândru de mine.

Sunt recunoscător oamenilor din echipa Atos care mi-au oferit din timpul lor plin pentru a-mi arăta ceea ce fac ei şi a mă învăţa o mulţime de lucruri noi.

Şi cel mai important lucru pe care l-am învăţat acolo este de a-ţi deschide cât mai multe uşi posibile pentru viitorul tău deoarece nu ştii niciodată unde te va duce drumul în viitor şi este important să ai o poartă deschisă spre el.

Ideea de internship pot să spun că este aproape unică în ţară şi datorită programului Jump am avut ocazia să particip la o asemenea experienţă care m-a motivat şi ajutat să îmi creez o viziune mult mai vastă asupra viitorului şi a carierei mele. De care altfel ar fi trebuit să o învăţ de unul singur mult mai greu decât acum.

Sunt recunoscător pentru că am reuşit să mă dezvolt din punct de vedere social şi profesional. Chiar dacă la început eram speriat de ce urma să se întâmple, mi-am dezvoltat încrederea în mine, curajul de a stârni conversaţii cu colegii mei de ”lucru” şi de a adresa întrebări pentru a afla cât mai multe lucruri. La final de internship am plecat încântat, cu o mulţime de lucruri noi pe care nu le ştiam până atunci şi cu o mare motivaţie pentru a urma o carieră potrivită mie.

Există şi alte experienţe demne de a fi menţionate, cum ar fi cea a colegului meu Cristian Catricicau care a vizitat departamentul de ticketing. Iată cum îşi descrie Cristian experienţa:

”Această experienţă m-a ajutat să văd mediul de lucru într-o echipă de ticketing, astfel, realizând că domeniul IT nu înseamnă doar calculatoare ci mult mai mult de atât. Încă de la începutul programului mi-am propus să fiu cât mai activ şi îndrăzneţ, să acumulez cât mai multă informaţie, obiective care am reuşit să le ating.

Am învăţat diverse lucruri în programul de orientare în carieră: să vorbesc în public sau să am iniţiativă și există un singur lucru de spus despre programul de internship Jump pe lângă faptul că este destul de distractiv şi educativ, eu l-aş recomanda tuturor liceenilor deoarece îi va ajuta mai târziu.”

Această experienţă a fost un început şi pentru Dan Coseru, care a avut şansa să îşi extindă cunoştinţele în domeniul financiar. Dan ne vorbeşte despre experienţa lui:

În timpul intership-ului din cadrul companiei Atos, sub îndrumarea lui Vlad, am aflat cu ce se ocupă şi cum funcţionează un departament financiar într-o companie multinaţională.

Încă din prima zi, am participat la un meeting unde am observat cum sunt prezentate din punct de vedere financiar proiectele şi cum problemele care apar sunt discutate şi rezolvate. Am întâlnit oameni serioşi şi profesionişti care se ocupă într-o manieră foarte profesionistă de task-uri. Totodată, mi-am dezvoltat anumite competențe cum ar fi: ascultarea activă, sumarizarea informaţiilor şi atenţia la detalii.

Experiența mea la Atos a fost unul dintre cele mai interesante activități pe care le-am trăit, iar pe viitor îmi doresc cât mai multe asemenea contexte de învăţare!

Ultima, dar nu cea din urmă Anca Milea a petrecut o săptămână productivă împreună cu departamentul de Exchange, iar experienţa ei poate fi descrisă astfel:

Cred că din cauza profilului meu de matematică-informatică, am avut toată perioada de liceu falsa concepţie că în domeniul IT poţi lucra doar dacă ştii să lucrezi în C++, Java, etc. Însă pe parcursul unei singure săptămâni mi-a fost schimbată părerea.

Am învăţat multe despre programul de Exchange şi SharePoint, dar nu cred că aş fi reuşit dacă oamenii de acolo nu s-ar fi oprit din treabă doar pentru a îmi explica mie cum funcţionează. Sunt tipul de om care poate învăţa doar de la cineva dornic să îşi împartă informaţia cu adevărat şi pot spune cu mâna pe inimă că aşa au fost toţi mentorii mei de acolo. Cred că cea mai plăcută surpriză a fost când a doua zi am primit un material în powerpoint care îmi prezenta într-un mod inedit ce făceau ei acolo. După ce am parcurs materialul mi-a fost mult mai uşor să pun întrebări relevante.

Am avut ocazia de a învăţa puţin şi despre SharePoint şi despre partea de Security. Astfel, am descoperit că partea de Security din domeniul IT mă fascinează cel mai mult. Însă nu doar asta m-a încântat la intership ci şi faptul că oamenii aceia erau ca o familie, o familie care m-a introdus repede în anturajul lor. Am dat peste nişte oameni amuzanţi, culturalizaţi şi mai ales am primit nişte sfaturi despre viaţă demne de urmat.

Recomand o astfel de experienţă pentru orice licean care nu are idee în ce domeniu vrea să-şi construiască cariera.”

Internship-ul a fost o experienţă de succes şi suntem recunoscători pentru timpul investit de echipa Atos, precum şi Alinei Bunei, fără de care nu ar fi fost niciodată posibile aceaste experienţe minunate care să ne ajute să ne dezvoltăm calităţile şi să păşim cu încredere în viitor.

Articol scris de Anca și Paul

Semn de carte permalink. Postează un comentariu sau lasă un trackback: Adresa Ping-ului.

Publicaţi un comentariu

Adresa ta de email nu va fi niciodată publicată nici partajată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Poți folosi aceste HTML tag-uri si atribute <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>