Workshop orientare în carieră

De multe ori atunci când luăm parte la un workshop oarecare nu venim cu așteptări. Ai impresia că e doar un workshop plictisitor la care te duci pentru diplomă, sau pentru ce titulatură mai primești după ce se termină cele 3 ore de pălăvrăgeală pe diferite subiecte. Deși atunci când am ales să particip la workshop-ul de orientare profesională am făcut-o pentru că mi s-a părut interesantă ideea, fiind o adolescentă de 17 ani, sincer, nici eu nu am avut prea multe așteptări. Sau mai bine zis, nu mi-a trecut prin minte nici o secundă că voi merge acasă pusă pe gânduri.

Ca și tineri adolescenți, parte dintr-o societate high-tech, făcută în așa fel încât computerul gândește pentru noi, nu suntem puși față în față cu adevăratele valori ale vieții. Ne sunt aruncate un set de reguli banale si tipice pe care trebuie să le urmăm ca să descoperim cine suntem noi și cum să devii cineva în viață. De cele mai multe ori, ne împiedicăm în mulțimea de informații inutile, sau poate chiar ne împiedicăm pentru că nu avem o mulțime de informații validă. Nimeni nu vine să îți spună că trebuie să îți pui în ordine gândurile, ideile și valorile tale pentru a afla unde vrei să ajungi ”când ai să crești mare”. Dar Alina a reușit acest lucru. Ea a reușit să mă facă să realizez cât sunt de importante anumite principii și valori în viața mea. Că fără acele lucruri nu aș putea să plec mai departe în această călătorie ce noi o numim ”viață”. A fost unul din cele mai productive workshop-uri la care am participat pentru simplul fapt că a reușit să deschidă mintea mea și a prietenilor mei, cât și noi perspective asupra ceea ce înseamnă aceasta orientare prin care toți trebuie să trecem.

Parcurgem etapele vieții ca prin apă uneori. Alteori se simte ca un foc ce ne mistuie pe dinăuntru pentru că sunt atât de multe decizii pe care trebuie să le iei. Decizii, decizii… În jurul lor se învârte viața noastră, pentru că ea în sine e suma deciziilor noastre. De la momentul când te trezești dimineața și te hotărăști că te vei da jos din pat, până seara când decizi dacă vei mânca spaghete sau doar un sendviș. Și atunci cum să nu începi să iei decizii importante legate de cariera ta? Doar e locul unde îți vei petrece ani buni și nimeni nu își dorește să trăiască în mediocritate sau făcând ceea ce nu îți place. Deciziile sunt mai mult decât simple hotărâri. Ele sunt urmate de acțiune. La workshop-ul de orientare profesională am învățat că nu e suficient doar să cunosc câteva noțiuni ce mă vor ajuta    să-mi aleg mai departe cariera. Am învățat că e timpul să acționez ca visele mele să devină realitate, să mă cunosc pe mine, să îmi cunosc potențialul și să lupt cu acestea.

Vă încurajez să nu ratați ocazia de a începe să luați decizii legate de viitorul vostru. Și totodată să nu uitați că uneori viața te ia prin surprindere, te pune în locuri în care nu te-ai fi gândit că poți fi doar pentru ca să-ți dea o lecție importantă…  Și uneori cel mai bun loc în care viața te poate surprinde plăcut e locul tău de muncă. Asta dacă ai ales bine atunci când ai avut 18 ani. :-)

Andreea Teban

Semn de carte permalink. Postează un comentariu sau lasă un trackback: Adresa Ping-ului.

Publicaţi un comentariu

Adresa ta de email nu va fi niciodată publicată nici partajată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Poți folosi aceste HTML tag-uri si atribute <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>